Olej konopny – właściwości i zastosowanie

Opublikowane przez Admin w dniu

Największą wartością oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których jest wyjątkowo dużo (ok. 75 proc.) m.in. kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, oleinowy. Należy tutaj podkreślić doskonałą proporcję tych kwasów, która wynosi 3:1. Idealny stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3  wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie. Olej konopny jest bardzo cennym surowcem kosmetycznym. Zawiera wiele substancji, m. in.: witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D i E), sole mineralne (wapń, magnez, siarkę, potas, żelazo, cynk i fosfor), fitosterole, fosfolipidy. Ponadto zawiera wszystkie 20 aminokwasów podstawowych, w tym 9 niezbędnych oraz takich,  których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. Olej ma głęboki zielony kolor, który spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości chlorofilu. Pełni funkcję silnego antyoksydantu, działa antyseptycznie, ściągająco i regenerująco. Poprawia także ukrwienie skóry, zatem wpływa na jej dotlenienie i odżywienie. Ponadto bogaty jest w witaminę K niezbędną do syntezy ważnych białek i enzymów. Witamina K odpowiada za krzepliwość krwi i ma właściwości przeciwkrwotoczne, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Ponadto odgrywa również ważną rolę w gospodarce wapniowej.

Inna ważną cechą oleju konopnego jest działanie poprawiające funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaganie serca i naczyń krwionośnych, obniżanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Wspiera układ immunologiczny, przyczyniając się do budowy odporności organizmu.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *